משפצים או בונים בית קרקע? השכנים הציעו לכם להתחיל בבניית חצר אנגלית אך לצערכם אתם לא כל כך יודעים במה מדובר? המאמר הבא נכתב בדיוק עבורכם.
אז מהי חצר אנגלית? למעשה ההגדרה של חצר אנגלית היא די פשוטה: חצר אנגלית היא פתח אוורור שנועד לקומת המרתף. באמצעות הנמכת הקרקע, התקנת רשת מתכת (סבכה) מתחת לחיפוי, פתיחת חלון ומיגונו של הפתח שנמצא מעל פני הקרקע – נוצר לנו הפתח המיועד. כידוע, במידה ורוצים להפוך את החצר לחלל שניתן לגור בו בנוחות עם אור יום ואוורור טבעי, רצוי לאפשר לשמש לחדור אליו ולאוויר להיכנס פנימה. איך גורמים למציאות הזו להתרחש? באמצעות חפירה של מעין פיר בסביבות פתח המרתף. ככל שהפיר הזה מרוחק ורחב יותר, כך נוצרת לנו מעין חצר פנימית. לחצר הזו קוראים "חצר אנגלית".
מהי חצר אנגלית?
אם אתם רוצים את ההגדרה לחצר אנגלית בשפה מקצועית, ההגדרה שלו היא: "שטח בחצר הבניין, שמפלסו מתחת למפלס הקרקע או המדרכה הסמוכה, המיועד לספק אור ואוורור לשטחים וחללים במרתף הבניין" (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות, תיקון 3 התשס"ח).
כאמור, החצר האנגלית נועדה לאוורר את חלל המרתף ולהכניס אור טבעי לאותם חדרים שממוקמים במרתף. כמו כן, פעמים רבות הפתח משמש גם לטובת יציאה נוספת או עבור גינת נוי חיננית. מן הסתם, כמו רבים שאלתם את עצמכם מדוע החצר הזו נקראת "חצר אנגלית"? ובכן המומחים של חברת בולדוזר פיתוח אינם יודעים להצביע במאה אחוז על הסיבה לבחירת השם הזה לאלמנט האדריכלי הנ"ל, אך ככל הנראה האנגלים היו הראשונים להתחיל להשתמש באלמנט הזה.
חלון אנגלי
למען האמת, המושג "חלון אנגלי" הוא מושג די מבלבל. מדוע? מפני שכשמדברים עליו בישראל וכשמדברים עליו בעולם למעשה מדברים על מושגים שונים. אז מה מקובל בחו"ל, ולמה אנחנו, בארץ ישראל, מתכוונים שאנחנו אומרים את המושג "חלון אנגלי"?
נתחיל מהעולם. באנגליה, כשהמושג "חלון אנגלי" עולה לאוויר, ברור לכולם שמדברים על חלונות עם סורגים עדינים שזכוכית משובצת ביניהם. החלונות הללו מזכירים במידת מה את החלונות בעלי הסורגים הבלגיים שמוכרים אצלנו בארץ יותר, אלא שהזכוכיות קטנות יותר בשל המרווח הקטן יותר שקיים בין הסורגים.
באזורים אחרים בעולם, כאשר מדברים על חלון אנגלי מתכוונים למעשה לחלונות בעלי שלושה כנפיים – חלונות שמוכרים יותר בשם "חלונות מפרץ". החלונות הללו יוצרים סוג של בליטה שיוצאת מקו הבניין. חלונות אלה מאפשרים להכניס אור ואוויר משלושה כיוונים, וכן לייצר מושב יפה וקטן מתחת לחלון.
ולמה מתכוונים במדינת ישראל כשמדברים על חלון אנגלי?
לרוב, כשתשמעו את צמד המילים "חלון אנגלי" במדינת ישראל הכוונה היא לחלון שנמצא בתוך קיר של מרתף, ומתחת לפני הקרקע. לפעמים החלון האנגלי שלנו כולל רשת שפרוסה על פני הקרקע, או מתוחמת מסביבו. כידוע, תפקיד החלון האנגלי הוא להכניס אור טבעי למרתף, כך שהחצר האנגלית תהיה אפקטיבית. הרשת אותה פרסנו נועדה למנוע נפילת אנשים לתוך החצר האנגלית, וכאשר אין רשת – שמים תיחום אחר שיאבטח את האזור.
על מנת ליצור את החצר האנגלית אנו זקוקים להנמיך את גובה הקרקע, ובשלב הבא לפתוח חלון עבור קומת הקרקע. החלון שנפתח מאפשר אוורור אידאלי של קומת המרתף.
הוספת חלון\חצר אנגלי למרתף קיים
כיום מבחר החצרות, הגינות ופינות הנוי שיש לעולם השיפוצים להציע גדול מאוד. חלק מהאופציות מתמקדות יותר בהיבט הפונקציונאלי, וחלק מהן מתמקד יותר בהיבט הדקורטיבי. החצר האנגלית היא אחת הדוגמאות הטובות להיבט העיצובי שבעולם השיפוצים. החצר האנגלית למעשה היא חצר לכל דבר ועניין, אלא שהיא ממוקמת במפלס נמוך יותר מהרחוב, בגובה של קומת המרתף. לרוב בניית חצר אנגלי או חלון אנגלי תתבצע רק לאחר סיום בניית הבית – במקרים ייחודיים מיד עם סיום הבית, ולרוב לאחר מספר רב של שנים, כאשר לבעלי הבית מתעורר רצון לחדש את הבית ולשפץ את סביבתו.
חצר אנגלית למרתף
תכנון אופטימלי של חצר אנגלית מאפשר לנצל את שטח החלל בצורה מקסימלית לטובת גינת נוי קטנה, פינת ישיבה ו/או פינת עבודה.
כידוע מרתף למעשה נוצר על ידי בנייה של קומה שלימה מתחת לפני הקרקע. אולם, קומה זו נבנית בלא פתחים לטובת אוורור טבעי ואור טבעי – מה שמקשה מאוד על ניהול חיים שגרתיים במבנה כזה. כיום קיימות שתי שיטות עיקריות להתמודדות עם החסרונות שעלולים להיות במרתף:
- לשלב במרתף מערכת מיזוג לטובת סירקולציית האוויר, מערכות תאורה וכדומה.
- מלבד הדרך הראשונה להתמודד עם ה'מחנק' של המרתף, קיימת דרך נוספת: בניית חצר אנגלית מובנית. בדרך הראשונה האוויר שנכנס והתאורה שחודרת לבית אינם טבעיים אלא מלאכותיים – בין אם על ידי מיזוג ובין אם על ידי תאורה חשמלית. בדרך השנייה קיים רווח בו האוורור והתאורה שנכנסים לחדר נכנסים בדרכים טבעיות. באמצעות פעולה הנדסית שדורשת מיומנות, מקצועיות וניסיון רב, ניתן ליצור חצר אנגלית מובנית.
חשוב לדעת: ניקוז שתוכנן בצורה לא נכונה, איטום לא איכותי, השתמשות בחומרי גלם באיכות נמוכה (כולל חלקי מתכת בלתי עמידים בפני חלודה) – כל אלה למרבה הצער יכולים להפוך את החצר האנגלית שלכם מפתרון מושלם לבעיה רצינית, ובמיוחד בימי החורף הגשומים.
קירוי חצר אנגלית
כיום נהוג לקרות אזורים ומשטחים רבים בעיקר מפני הגשם. רבים מהאנשים שבונים חצר אנגלית בוחרים לבצע בה קירוי, זאת על מנת שלא יחדור לתוכה גשם. כמו כן, בבחירה נכונה של דגם קירוי שיתאים לחצר האנגלית שלכם, תוכלו להגיע למצב בו אור יום חודר לתוך החצר ויחד עם זאת לא מחשיך אותה. חלק מדגמי הקירוי ניתנים לסגירה ולפתיחה לפי הצורך.
חצר אנגלית תקנות
עבור מי שלא יודע, כאן המקום לציין שהקמה של חצר אנגלית מצריכה היתר בנייה אותו תוכלו לקבל מאגף הרישוי והפיקוח שנמצא ברשות המקומית שלכם. ראשית, עליכם להגיש בקשה להיתר, כאשר לאחר הגשת הבקשה הוועדה המקומית דנה בבקשה והיא זו שרשאית להתיר לכם את הבנייה, כמובן תוך עמידה שלכם בתקנות, בדרישות ובהנחיות המרחביות והנקודתיות שקשורות לתב"ע.
לכל וועדה מקומית יש הגבלות ופרשנויות שונות בכל הנוגע לחצר אנגלית, כך שעליכם לפנות למחלקת התכנון שברשות האזורית או המקומית שלכם על מנת לבדוק ולקבל את כל המידע הרלוונטי לכם בטרם תגישו בקשה להיתר בנייה. לצורך העניין, ההנחיות המרחביות שנוגעות לרווח קובעות שעומקה של חצר אנגלית לא יהיה יותר מ-1.50 מ' מתחת לקו הקרקע, ובמקסימום רוחב של 1.50 מ', בהתחשבות בקר מקו המבנה האחורי, הקדמי והצדדי.
איטום חצר אנגלית
כשמבצעים איטום לחצר אנגלית על הקבלן להקפיד שהעבודה תתבצע בצורה מקצועית, מבלי לנסות לעגל פינות ולחסוך בחומרי גלם איכותיים.
חצר אנגלית היא אחד הפתרונות הטובים ביותר לימי הקיץ, אך במידה והאיטום לא התבצע בצורה מקצועית – התוצאה תורגש בעונת החורף בצורה משמעותית, זאת בשל קרבתה של החצר לאדמה. בשל כך אנו ממליצים לשים לב שהקבלן לא חוסך בחומרי גלם לטובת איטום אופטימלי. במידה ותקבלו הצעת מחיר נמוכה בצורה משמעותית – זו עשויה להיות נורת אזהרה עבורכם. ייתכן מאוד והקבלן משתמש בחומרים זולים מאוד שבטווח הקצר יחסכו לכם עלויות, אך בטווח הארוך יגררו אתכם לסבב ארוך של שיפוצים ותיקונים.
במהלך העבודה על הקבלן להקפיד על כך שהאיטום מתבצע על כל שלביו, לשים לב שהוא משתמש בחלקי מתכות איכותיים ושהניקוז מתוכנן ונעשה על הצד הטוב ביותר. חברת בולדוזר פיתוח מדגישה שהחלון הנמוך שנמצא בחצר האנגלית עלול "לקרוא לגנב", לכן כדאי מאוד להגן על הפתח הזה באמצעות סורג איכותי ועבה. בהתאם לכך, במידה ואתם מחזיקים רכוש יקר, ייתכן מאוד וכדאי לכם לבחון אפשרות להתקין מערכות אזעקה, מצלמות אבטוחה וכדומה שיוסיפו אבטחה ומיגון לרכוש שלכם.
ניקוז חצר אנגלית
לטובת ניקוז המים ורטיבויות שחודרות מתחת לשכבה של הריצוף משתמשים בנקז כפול ("דו מפלסי"). בגשמים חזקים במיוחד יכול להיות מצב בו יחדרו מעט מים מתחת לשכבה של הריצוף, ובמידה והניקוז לא פועל כמו שצריך, אתם עלולים לצפות להצפה ורטיבות שתופיע בין האריחים.
אולם, במידה ואין בעיה מיוחדת בניקוז וגם המים אינם עולים על גדותיהם, אין שום סיבה להיכנס ללחץ. בכל אופן אנו ממליצים לבדוק היטב את האיטום שבין האריחים, זאת בשביל למנוע כמה שניתן מעבר של רטיבות מתחת לריצוף.
מכיוון שחצר אנגלית קרובה לאדמה היא חייבת להתחבר בצורה מושלמת למערכת ניקוז מתוכננת ומקצועית. אם אתם לא מעוניינים למצוא את עצמכם מול רטיבויות והצטברויות של משקעים, אנו ממליצים להשקיע רבות בנושא הניקוז מלכתחילה.
חצר אנגלית מידות
רבים שואלים אותנו: האם יש מידות סטנדרטיות לחצר אנגלית במרתף? התשובה היא שמידות החצר האנגלית יכולות להשתנות מאוד ממקרה למקרה. ראשית, חשוב מאוד לדעת האם אתם מעוניינים בתוספת משמעותית לשטח הבית, או במקרה הפוך לגמרי – אתם רוצים ליצור אך ורק פיר אוורור עליון.
בכל אחד מהמקרים הללו יש סטנדרטים מקובלים ונורמות של מידות עבור גודל החצר. עם זאת, מידותיה של החצר לרוב תיקבענה בהתאם לחלל אליו הן מוצמדות. לצורך העניין, בנייה של חצר אנגלית שצמודה לחלל אירוח צפויה להיות זהה מבחינת רוחב לאותו רוחב של חלל פנימי בבית. ומנגד, הרחבה של חצר אנגלית לצורכי אוורור בלבד ככל הנראה תהיה קטנה כמה שאפשר, זאת על מנת לחסוך בעלויות חפירה ועלויות שמירה על תקנים שונים.
במילים אחרות, למידות החצר יש משמעות גדולה. ככל שחצר אנגלית עמוקה יותר ורחוקה יותר (קרי: שהקירות שתומכים בחצר מסביב יהיו רחוקים יותר) – כך ייכנס למרתף שלכם אור רב יותר.
המרחק הקטן ביותר של הקירות מן המרתף הוא 80 ס"מ. לפעמים הרשויות נוהגות להגביל את רוחב החצר לגודל של 1.20 מטר. וכאמור לעיל, לכל רשות יש את הדרישות שלה.
הערה חשובה: מכיוון שהקירות מגיעים לגובה קו הקרקע, יש לשים לב שאנשים לא נופלים חלילה למרתף. איך אפשר למנוע זאת? באמצעות שתי דרכים עיקריות:
א. למקם רשת ברזל שתהיה בגובה פני הקרקע ולמעשה ב'גג' החצר האנגלית. על גבי רשת זו אנשים יוכלו ללכת בבטחה.
ב. לשים מעקה גבוה מסביב לחצר האנגלית.
חצר אנגלית מחירים
בנוגע לעלויות בנייה של חצר אנגלית, כדאי לדעת שעיקר התשלום מתייחס לעבודות החפירה והאיטום. בנוסף, מכיוון שבחצר אנגלית מדובר על פני שטח שנמצאים מתחת לגובה של פני הקרקע, האיכות של האיטום חשובה מאוד, וכמובן שאסור לשכוח לכלול בעבודה פתחים של ניקוז. במידה וכל מרכיבי העבודה הללו לא יבוצעו בצורה מושלמת, קומת המרתף עלולה להינזק באופן קשה.
במילים אחרות, אנו ממליצים לכם לבדוק היטב מהי איכות העבודה שמסתתרת מאחורי עלות העבודה. מאחורי ה'מספר' אותו החברות השונות יציעו לכם, מסתתרים מרכיבים חשובים אותם עליכם לבחון, כגון: איכות החומרים, מגוון הפעולות, ניסיון עבודה של החברה ועוד שורת אלמנטים רצויים.
לקבלת הצעת מחיר מחברת בולדוזר פיתוח, צרו עמנו קשר בהקדם!
שאלות ותשובות אודות בניית חצר אנגלית
מהם היתרונות של בניית חצר אנגלית?
- אפשרות ליצירת גינת נוי – הבוחרים לבנות חצר אנגלית פותחים להם אפשרות לנצל א מרווח האוורור ליצירה של גינת נוי יפה היושבת על הקרקע המונמכת. כמו כן, ניתן "להגדיל ראש" וליצור לכם פינת ישיבה קטנה מרעננת ומעוצבת, כזו שתהיה סוג של "ריאה ירוקה" לדיירי הבית.
- עלייה של ערך הבית – שיפוץ של הבית לא רק הופך את הבית לאזור שכיף יותר לגור בו, אלא פעמים רבות הוא גם מעלה את ערך הבית. בנייה של חצר אנגלית יכולה להוסיף לבית שלכם ערך כספי משמעותי, שכן עם החצר האנגלית המרתף הופך להיות שמיש – הן כמשרד והן כיחידת דיור אותם ניתן להשכיר לאנשים.
- אור ואוורור טבעיים – כל הניסיונות המלאכותיים ליצור תאורה ואוורור למרתף אינם שווים לתאורה ואוורור טבעיים. האוויר הצלול ואור השמש מספקים מענה אנושי הרבה יותר איכותי מאשר הפתרונות המלאכותיים, ומלבד זאת הטבע, במובן הזה, הרבה יותר חסכוני ויעיל.
מה גובה המרתף הנדרש?
פעמים רבות קיימת הגבלת גובה למרתף (2.20 מטרים) וכך הוא נחשב למעשה כשטח שירות. במידה ואין הגבלה לגובה המרתף, אנו ממליצים שהגובה יהיה סטנדרטי, כך שלמי שמאכלס אותו יהיה נעים יותר לשהות בו.
האם יש הבדל היכן ממוקמת החצר האנגלית?
לפעמים הבחירה של מיקום החצר האנגלית איננה נתונה לבחירה, זאת מפני שיקולים שונים כמו השטח מסביב, תוואי הקרקע וכיו"ב. אולם, במידה וקיימת אפשרות בחירה, אנו ממליצים לכם למקם את החצר בצד דרום!
למה? מסיבה פשוטה: כיוון התנועה של השמש במהלך היום הוא ממזרח, דרך דרום עד מערב, הצד בו השמש שוקעת. על מנת שהמרתף יהיה מואר בצורה משמעותית לאורך רוב שעות היום, אנו ממליצים למקם את החצר בצד בו השמש נמצאת רוב שעות היום, קרי: צד דרום.
במידה והחצר תהיה ממוקמת בצד צפון, אור השמש לעולם לא יחדור ישירות למרתף שלכם, אלא רק בשיא עונת הקיץ, לפנות ערב או בשעות הבוקר המוקדמות – וגם זה לא בטוח. בשאר הזמן המרתף שלכם פשוט יהיה חשוך.
למה לבנות חצר אנגלית דווקא עם חברת בולדוזר פיתוח?
חברת בולדוזר פיתוח – עבודות תשתיות ועפר, היא למעשה עסק משפחתי עם ניסיון של 40 שנה בענף הבנייה והפיתוח. החברה מתמחה במגוון שירותים ללקוחות עסקיים ופרטיים. בולדוזר פיתוח שמה לעצמה את המקצועיות, שירות הלקוחות והטיפול המסור בלקוחותיה לדגל החברה. הלקוחות החוזרים והממליצים יעידו כאלף עדים על כך.
אווירה משפחתית וחמה, תחושת שייכות, טיפול אישי ומקצועי, מחיר נוח וישרות, אלה הם רק חלק מעקרונות החברה שמניעים אותה מזה שנים רבות; והם אלה שמעמידים את מערכת שירות הלקוחות שלנו בסטנדרטים הגבוהים ביותר בארץ.
בולדוזר פיתוח – מובילים, מתחדשים ומאפשרים לכם להאמין שחלומות אכן יכולים להתגשם.
אז במידה ואתם מעוניינים בחצר אנגלית איכותית, באיטום ברמה הגבוהה ביותר, ויחד עם זאת בהמלצות וייעוץ מקצועי שיכול לחסוך לכם כסף רב ולשדרג את הליך השיפוץ, חברת בולדוזר פיתוח היא הכתובת המושלמת עבורכם.
לסיכום:
רבים האנשים שבוחרים לייצר מרתף בביתם ולהפוך אותו למשרד או יחידת דיור. אולם, המרתף פעמים רבות יכול להיות אזור מחנק בו אוורור ואור טבעי לא נכנסים כלל לחלל. כיצד מתמודדים עם המציאות הזו? יש הבוחרים להתקין מערכות מיזוג ומערכות תאורה, ויש הבוחרים לבנות חצר אנגלית. מלבד החיסכון בעלויות החשמל הסדירות, חצר אנגלית מאפשרת לדיירים במרתף לקבל אור שמש טבעי ואוויר צח ומרענן. עבור היתרונות הללו רבים מלקוחותינו בוחרים ללכת דווקא בכיוון השני של בניית חצר אנגלית.
כפי שהודגש במאמר, בניית חצר אנגלית איננה משימה שלא אחד יכול לבצע. המלאכה הזו דורשת מקצועיות, ניסיון ודייקנות. עבודת האיטום דורשת סבלנות וידע מעשי רב, כך שאם אתם לא מעוניינים למצוא את עצמכם בעוד כמה חודשים מטפלים ברטיבויות שונות, בחרו בחברה מקצועית ואמינה שתבצע עבורכם את העבודה.
לקבלת מידע נוסף, ייעוץ מקצועי והצעת מחיר – אל תתלבטו, פשוט צרו עמנו קשר!